1st

3rd

vineri, 3 februarie 2012

Cine ne-a cucerit ?

`Caracterul este ceea ce eşti` John C. Maxwell


Deși Dacia nu se ridica la proporțiile Imperiului Roman este foarte interesant faptul ca în urma războaielor dintre anii 85-89 ien. împăratul Domitian  a fost obligat sa plătească tribut Dacilor. Lucru care nu s-a mai intaplat si după razboailele din 105-106 en.

Dar cine a fost cel care a contribuit la cucerirea Daciei?

Marcus Ulpius Nerva Traianus  (53 – 117)

            “Traian s-a născut în Spania. De la vârsta de 17 ani a intrat în armata. Urcând toate treptele carierei militare a ajuns general comandant al armatelor de pe Rin ( Germania), unde s-a distins prin vitejia sa. Era foarte apropiat de soldați, împărțind cu ei toate greutățile, întrecându-se cu ei în exercițiile militare, bucurându-se de succesele lor.

            Fiind ales împărat la vârsta de 42 de ani,Traian a continuat sa  traiască modest, respectând legile statului. Se spune ca atunci când a fost numit împărat, a venit la Roma fără alai. Mergand pe jos și  însoţit de popor,a intrat în palat spunînd : “ Cum întru asa vreau sa ies”.

Energia si simţul sau de dreptate au făcut ca el sa fie supranumit optimus principes ( cel mai bun dintre principi ). Amintirea lui Traian s-a menţinut multă vreme la Roma. Cînd venea la tron un nou împărat , senatul îi ura: “ sa fie mai fericit decat Augustus si mai bun decît Traian”.

Istoricul roman Dio Cassius spunea despre împăratul Traian în `Istoria romană` :

            “ Traian era un om cu totul deosebit,mai ales in simplitatea moravurilor sale. Avea un trup vanjos ( începuse sa domnească la varsta de 42 de ani) si înfrunta toate greutăţile cot la cot cu ceilalţi iar cu sufletul era la înălţime, deoarece nu se lăsa purtat de îndrăzneala tineretii, dar nici împiedicat de batranete. Nu invidia, nici nu nedreptatea pe nimeni, ci dimpotrivă, îi onora pe toţi cei buni si-i înălţa în demnitati, de aceea  nici nu se temea si nici nu ura pe nimeni. Nu-si pleca urechea la intrigi si nici nu cădea pradă mandriei. Se ferii de a acapara bunurile altora si a face onoruri nedrepte.”

            Este de apreciat simplitatea si modestia împăratului Traian pe care o avea înainte sa ajungă conducatorul Imperiului Roman. Aceasta simplitate si modestie si-a păstrat-o si după ce a ajuns împărat. 

Un comentariu:

  1. Totusi retragerea aureliana a mai alungat ceva romani din provincie si unii chiar pun la indoiala procesul de romanizare complet... timpul prea scurt etc

    Ca si o paranteza... cica dacii falsificau monedele romane si le foloseau ca atare. Asa ca avem un talent nativ ...

    RăspundețiȘtergere