Existenta unor perimetre in Dobrogea si regiunea Moldovei in care se pot exploata zacaminte de gaze neconventionale si intentia unor companii straine de a le exploata ne face sa ne gandim la avantajele si dezavantajele pe termen mediu si lung in cazul exploatarii acestora. Ggazele ce pot fi exploatate din sisturi sau straturile de carbune aflate la adancimi mai mari decat gazele extrase in mod conventional se gasesc in cantitati considerabile (50% din gazale consumate in SUA provin din sisturi). Dar nici impactul asupra mediului inconjurator a tehnologiei de exploatare a gazelor de sist nu poate fi ingnorat. Conform tehnologiei acutale practicata pe scara larga in statele unite, pentru a se putea realiza fracturarea rocilor din subternan se folosesc intre 9.000 m³ si 29.000m³ de apa amestecata cu diferite substante chimice, care introduse in subteran ajuta la fracturarea hidraulica si eliberarea gazelor naturale.
Perimetre de exploatare a gazelor de sist |
Apa introdusa in subteran amestecata cu peste 260 de substante, dintre care unele sunt cunoscute pentru toxicitatea lor sau pentru efectele cancerigene sau mutagene pe care le au asupra organismului uman precum si gazele eliminate in urma procesului de exploatere, reprezinta un risc de contaminare a apei din subteran si implicit o amenintare la sanatatea localnicilor.
In aceste conditii ne intrebam daca merita sa expoloatam aceste resurse cu riscul sa contaminam iremediabil resursele de apa din subteran?
In documentarul `Gasland` Josh Fox investigheaza impactul pe care il are astupra mediului exploatarile nonconventionale ale gazelor de sist din statele unite. Sunt prezentati oameni din zonele de exploatare, care acuza probelme de sanatate cauzate de consumarea apei contaminate; cazuri in care prin robinetul de la bucatarie odata cu apa `potabila` curg gaze care iau foc in momentul in care apropii o flacara de robinet. Nici macar dupa folosirea unor sisteme moderne de filtrarea apei aceasta nu a mai fost utilizata de localnici daotrita efectelor imediate simtite de organism.
Avantajele exploatarii gazelor de sist la prima vedere par promitatoare: gaze ieftine, independenta fata de gazele Rusesti, dar privind pe termen lung observam ca putem distruge o resursa mult mai importanta decat gazele… este vorba despre APA.
Având în vedere faptul că alimentarea cu apă a oraşului Constanţa, a litoralului românesc şi a satelor din zona Dobrogei de Sud se face în cea mai mare parte din subteran iar distributia zonelor de exploatare a gazelor de sist se suprapune cu aceste rezervoare de apa, se impune o evaluatre serioasa legata de oportunitatea de a incepe exploatarea gazelor sau nu.
-Mihai BARAC (Ecoterra, no. 26, 2011) `Acviferul dobrogei de sud sub influenţa canalului Dunăre – marea Neagră şi a factorilor antropici , potenţial poluatori ai acestuia`
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu