` Practica ` .... în scoală
Majoritatea celor care au trecut prin sistemul de învățământ postuniversitar, și nu numai, când doresc sa se angajeze se lovesc de un zid care se numește EXPERIENTA. Aceasta problema are rădăcini în sistemul de învățământ;lipsa practicii combinata cu teoria duce inevitabil la incurajarea copiatului la examene din cauza predării excesive a teoriei. Frustrant este faptul ca în momentul în care ai un job nou în domeniul în care ai studiat trebuie sa înveți nejustificat de multe lucruri practice care de fapt trebuia sa le fi învățat din școală. Tind sa compar studenții romani sunt niște xerox-uri.... nu oameni care gândesc , acționează, sau aleg liber. Un simplu exemplu din scoală este alegerea materiei `opționale`; am aflat acest lucru de la unul din profesori: Profesorii se vorbeau intre ei, și care nu aveau destule ore la activ găseau o materie `opționala` pe care ți-o băgau pe gat fără sa o poți tu alege, și gata s-a rezolvat. Ei aveau curs de predat iar tu aveai motiv sa vi la scoală.Normal și `fair play` ar fi fost ca fiecare profesor sa prezinte un opțional iar studenții sa aleagă cel mai interesant dintre ele, lucru care în România nu ai sa îl vezi curând. E vorba de competiție libera...nu de grupuri de interese asa cum se întâmpla acum.
Am avut și profesori pentru care am avut și încă am tot respectul,dar care nu au putere de decizie și care se adaptează sistemului.
Se știe ca într-un sistem de învățământ performant atmosfera e alta,ești încurajat sa te implici, și ești apreciat pentru asta.Sistemul se bazează mult pe practica, incurajaza munca în grup; de exemplu se fac grupuri de studenți , se da fiecărui grup cate un subiect de tratat și apoi treaba e studenților cum fac proiectul. Învață sa comunice,sa lucreze împreuna , să-și împartă responsabilitățile, sa se organizeze.Este extraordinar, simți ca faci scoală simți ca merita. In România la fel ca majoritatea absolvenților am simțit ca îmi pierd timpul în facultate, ca merg doar pentru ca profesorii sa aibă studenți cu alte cuvinte aibă o pâine de mâncat si noi o diploma de care sa se bucure părintii....iar noi de fapt pregătim sa devenim șomeri.
E tragic ca după 3,4 sau 5 ANI de facultate nu suntem în stare sa ne practicam meseria, și asta pentru ca nu avem PRACTICA nu avem EXPERIENTA care ni se cere. Noi doar avem idee cum ar trebui sa facem un lucru....dar nu l-am făcut niciodată practic, de cele mai multe ori l-am făcut doar teoretic.Noi după 5 ani de facultate mai avem de invitat.... sa muncim.
Când i-am întrebat pe niște foști studenți străini cata teorie și cata practica au făcut ei în facultate mi-au spus ca din 4 ani de facultate au făcut 1 de teorie și 3 de practica, iar când le-am spus ca la o facultatea asemănătoare ca a lor faci 5 ani de teorie și cate `o luna` (erau 2 săptămâni de fapt , în acte figura o luna) de practica nu le venea sa creadă.
Ei învață sa muncească iar noi de cele mai multe ori învățam sa ne prefacem ca știm sa facem.
Articole pe aceeași tema:
http://smartwoman.hotnews.ro/tarele-educatiei-romanesti-la-finele-celui-de-al-cincilea-an-de-facultate-trag-linie-si-imi-vine-sa-plang-ce-bine-ca-m-am-apucat-de-munca-devreme.html
http://smartwoman.hotnews.ro/tarele-educatiei-romanesti-la-finele-celui-de-al-cincilea-an-de-facultate-trag-linie-si-imi-vine-sa-plang-ce-bine-ca-m-am-apucat-de-munca-devreme.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu