1st

3rd

vineri, 18 ianuarie 2013

Pentru ce platesc romanii taxe


Nu de putine ori ne intrebam de ce este o asa mare diferenta  a nivelului de trai din Romania fata de tarile din vestul Europei. Din UE numai cetatenii din Bulgaria au un nivel de trai mai slab decat al romanilor, dar se pare ca in curant noi le vom lua locul, nu vom mai fi penultimii din UE ci ultimii.
incercam asa in mare si nicidecum in amanunt sa vedem ce taxe platim
Romanul  de rând primește un salariu brut de 1500 lei ajunge la un salariu net de aproximativ 1000 de lei pe luna dupa ce si-a platit taxele de angajat :
a) Angajat
-10.5 % CAS asigurat  (pensii)
-0.5 %    ȘOMAJ
-5.5% CASS (sanatate)
- 16% impozit pe salariu, ca daca muncesti trebuie sa ti se puna si taxa me munca...nu
B) Angajatorul plateste si el,( asa ca sa fie `incurajat` sa mai angajaze si pe altii probabil) urmatoarele taxe:
-20.5% CAS (pensii)
-0.5 %    ȘOMAJ
-5.2%  CASS (sanatate

Alte taxe uzuale :

- după toate aceste taxe se pune si TAXA PESTE TAXE asa ca atunci can mergi la orice magazin plătești statului 25 % TVA.....cu alte cuvinte din cei 1000 scade 250 lei TVA ul)
- cumperi benzina dai 6 lei pe litru...3 lei adică 50% reprezinta taxe care se duc la stat...si ajungi sa te sperii cand realizezi cu cat ramai.Traiesti cu sentimentul ca ti se da atat cat sa nu mori de foame...aproape de limita de jos.
Cu siguranta sunt mult mai multe taxe si facturi dar hai sa le bagam in seama pe cele mai grasane si mai evidente.

Din ce observam sumele cele mai mari platite atat de angajat cat si de angajator (31%) sunt platite pentru pennsii. In legatura cu banutii despre care noi credem ca ii platim pentru a ne asigura o pensie la batranete, de fapt ei sunt sifonati constiincios de  `mult iubitii nostrii conducari`. De exemplu deunazi un ministru generos `Mr. Papusa` de pe la ministerul bastoanelor anunta ca vor sa refaca pensiile speciale (pensiilor grasane) ale celor din `armata lui Papuc` . Foarte probabil urmeaza sa  reanceapa cat de curant si plata `alocatiilor` bravilor nostrii concetateni care au jucat in piesa `O revolutie pierduta`.

INTREBAREA este PE BANII CUI fac ei pomeni electorale????.... pe banii celor de la punctul a) si b).
Tragedia asta se joaca si mai dur se pare, asa se face ca dupa ce ca suntem la coada Europei....ce sa sa ocolim termenul , suntem saracii Europei avem CEL MAI MARE numar de PARLAMENTARI, si asta normal nu din vina lor ca ei cand au facut legea nu au ganditi cu capul cu siguranta.


Bun si cat se cheltuie pe un parlamentar???
Sume aproximative conform lunii  august 2012 :
-4500 lei salar
-833 lei diurna de deplasare
-2708 lei pentru cazare
Nu mai punem convorbililie telefonice, bani decontati pentru benzina, cheltuielile de personal sau alte lucruri pe care ei le primesc si pa care noi nu e `bine sa le stim`. Sumele ajung undeva la intre 2 sau 3 mii de euro pe luna pe parlamentar daca nu ma insel. Daca calculezi 3000x12 luni x 588 parlamentari ajungem la o suma fabuloasa de 21 miliarde de euro.....

..... ce faci maine mergi la munca nu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu