1st

3rd

duminică, 8 aprilie 2012

Resursele naturale si ...cu ce se aleg Romanii

          Nu stiu cati dintre noi romanii inca mai cred ca resursele din tara noastra trebuie exploatate in exclusivitate de statul Roman. Aceasta opinie este sustinuta de sloganul `Nu ne vindem tara` (completez)… o furam noi !! Din pacate statul roman s-a dovedit nu numai un administarator deficitar dar si un negociator foarte slab. Sa lasi resursele neexploatate, nici asa nu e bine; dar nici sa le vinzi in urma unei evaluari facute de o firma de apartament, iar contractul sa fie secret. Scuza legata de protejarea informatiilor legate de resursele naturale ce invoca o lege a secretizarii din anii `50 e la fel de diluata ca si sloganul comunist ` Nu ne vindem tara`. Cunoastem cu totii contracte secretizate in `interesul` tarii care au rasuflat pana la urma. Contractul cu firma  Bechtel este un exemplu, in care una dintre clauze specifica faptul ca firma trebuie  platita chiar daca  sta si nu face nimic.
       Intru-n articol legat de insula Ada Kaleh care a fost acoperita de ape in urma construirii barajului de la Portile de Fier I, Liliana Nicolae (realizatoarea reportajului), vorbind cu unul din fostii directori ai hidrocentralei; acesta declara ca sacrificiile facute sunt mici fata de  beneficiile `incomensurabile` ale barajului. Sacrificiile sunt evidente si beneficiile destul de mari; dar nu poti sa te intrebi cine intradevar se bucura de aceste beneficii. Raspunsul : Contracte secrete. De ce secrete??? Poate pentru ca sunt prea revoltatoare contditiile contracuale, prea multe clauze din contract in defavoarea cetatenior de rand.
         Exploatarea transparenta a resurselor naturale in beneficiul tuturor romanilor, fie ca este facuta de statul  Roman fie ca este facuta de investitori privati, transparenta si grija pentru interesul cetateanului de rand ar fi un lucru de dorit pentru publicul larg platitor constiincios de taxe….la vedere nu pe ascuns.

 

Asculta un reportaj -  despre insula Ada Kaleh :

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu